Mobiliari d’oficina i ergonomia

Fa uns dies us parlàvem de què cal tenir en compte per escollir una cadira d’oficina adequada. Com comentàvem són moltes les hores del dia que passem asseguts i, malgrat la cadira sigui adequada això repercuteix tant en la nostra salut com en la nostra forma de treballar.

Mantenir una postura adequada i no estar estàtic constantment, evita el desgast dels discos intervertebrals. Si aquests discos es desgasten poden arribar a produir una hèrnia. La pressió que s’aplica sobre aquests discos varia en funció de la postura i, la càrrega i descàrrega són necessàries per assegurar la seva regeneració.

Mobiliari oficina i ergonomia

Mantenir l’esquena recolzada al respatller de la cadira permet activar el metabolisme dels discos intervertebrals. Mantenir-la corbada implica més pressió sobre els discos. Font: Sedus.

A part dels discos intervertebrals, la musculatura també té un paper essencial. Estar durant un llarg període de temps assegut en una postura estàtica implica rigidesa muscular. Una vegada més, insistim en què cal seure dinàmicament, i aixecar-se freqüentment durant breus períodes de temps. D’aquesta manera, es pot mantenir la concentració durant un període de temps més llarg.

Portat a la pràctica, hi ha diversos consells que ens ajuden a seure millor:

  • Aprofitar tota l’amplada de la cadira per assegurar un bon recolzament.
  • Ajustar l’alçada de la cadira per tocar amb els peus plans a terra i mantenir una postura de 90º.
  • Adaptar el respatller per recolzar especialment la part lumbar.
  • Ajustar el recolzabraços per evitar la sobrecàrrega de braços i espatlles.

D’altra banda, també cal destacar altres elements que influeixen en la nostra postura i que també cal tenir en compte, com és el cas de la posició de la pantalla de l’ordinador, en cas que sigui la nostra eina de treball. En aquest sentit, es recomana que estigui dins el camp visual per no haver de forçar la posició i un angle de visió que permeti llegir amb el cap lleugerament inclinat avall.

Així doncs, uns hàbits adequats en seure a la feina no impliquen només una millora en l’aspecte més físic, sinó que tenen una clara repercussió a nivell intel·lectual i permeten treballar a ple rendiment.